Waarom is dit een goede vraag? In de meeste gevallen zitten er leerlingen aan de andere kant van het beeldscherm. En de rechten van minderjarigen zijn extra stevig beschermd in de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Ik ben vandaag in de voorwaarden van veel van de oplossingen gedoken, hieronder deel ik wat dingen die ik in mijn onderzoekje tegenkwam.
Laat ik voorop stellen dat ik alle waardering heb voor de moeite die scholen nu doen om te zoeken naar oplossingen. Ik zie de laatste dagen allerlei tips en trucs langskomen die helpen bij het uitvoeren van de wettelijke taak: onderwijs geven. Het is alsof alle creativiteit aangeboord wordt om – onder extreme omstandigheden – kinderen te geven wat ze nodig hebben. En daar kunnen we niet genoeg respect voor hebben.
We kunnen niet genoeg respect hebben voor leerkrachten die ook onder deze extreme omstandigheden creatief zijn om kinderen te geven wat ze nodig hebben. Maar ook degenen die kritisch kijken naar voorwaarden van oplossingen verdienen een compliment.
Maar ik wil óók de complimenten geven aan de leerkrachten en (B)ICT’ers die kritisch kijken naar de voorwaarden van de oplossingen die ze gebruiken. Wanneer je duikt in de privacyvoorwaarden van veel ‘gratis’ tools ga je toch wat vraagtekens zetten bij het werkelijke verdienmodel.
Dit zijn zomaar een paar dingetjes die ik tegenkwam:
- Video-opnames die opgeslagen worden, vaak buiten de EU en zonder juridische dekking die ervoor zorgt dat de aanbieder moet voldoen aan de Europese wetgeving rond privacy.
- Persoonsgegevens die gebruikt worden voor veel meer doeleinden dan alleen het doorgeven van een videodienst en soms zelfs gedeeld worden met derde partijen. De reden? Het verdienmodel.
- Verregaande tracking van de deelnemers die in een conference zitten. Of het automatisch inschakelen van opnames. In beide gevallen heb je als opgenomen partij amper invloed op waar je informatie terechtkomt en met welk doel. En in beide gevallen met een opt-out als je dit niet wilt. Dan moet je eerst wel op de hoogte zijn dat dit gebeurt, natuurlijk…
- Een addendum op het privacy statement, gericht op Europese burgers, met een bijna volledige vrijwaring van de aanbieder voor eventuele gevolgen bij een inbreuk.
Het mag duidelijk zijn dat dit soort voorwaarden geen goede basis bieden voor een verantwoord gebruik van digitale middelen voor onderwijs op afstand…
‘Regeren is vooruitzien’
Ik ga op deze plek geen uitspraak doen welke specifieke tool je veilig kunt inzetten of niet, maar de tip in onze poster blijft staan: Doe zaken met leveranciers die je kent en waar je al afspraken mee hebt gemaakt.
In onze taal gebruiken we een gezegde van de Franse duizendpoot Émile de Girardin: ‘Regeren is vooruitzien’. Hij had gelijk. Door nú ietsje langer over de oplossing na te denken voorkom je dat je achteraf met onverwachte gebakken peren zit. Het is verleidelijk om snel een ‘gratis’ tool te kunnen inzetten. Maar het gezegde is niet voor niets: “If it’s free, you’re the product”. In dit geval zijn het je leerlingen die ongevraagd onderdeel van een verdienmodel worden. Ik denk dat de naam Cambridge Analytica veelzeggend is…
Goud waard
Leren werken met de tools die je al hebt kost wat moeite, maar werken met een andere tool gaat ook niet vanzelf.
0 reacties