‘Mag je deze app gebruiken?’

Fijn dat Kennisnet meedenkt met schoolbesturen, door een tool te ontwikkelen waarin je kunt nakijken of je op moet passen. In deze Privacy Quickscan staat voor een aantal veelgebruikte applicaties op een rij waar ze voor zijn en waar je gezien privacy rekening mee moet houden. 

Kennisnet:

 1. Verwerking persoonsgegevens leerlingen
  Als een applicatie geen persoonsgegevens gebruikt, of gebruikt kan worden zonder persoonsgegevens van leerlingen te verwerken, is er geen risico op misbruik van die gegevens. Een applicatie waarvoor een inlogaccount of een e-mailadres nodig is, verwerkt in ieder geval persoonsgegevens.
 2. Ondertekening privacyconvenant
  Als een leverancier het privacyconvenant heeft ondertekend, gebruikt deze de modelverwerkersovereenkomst. Dit is een goede basis voor afspraken over gebruik van leerlinggegevens.
 3. Afsluiten van een verwerkersovereenkomst
  Het schoolbestuur heeft een verantwoordelijkheid voor de persoonsgegevens van leerlingen en moet daarom verwerkersovereenkomsten afsluiten voor de applicaties waarin deze worden verwerkt.
 4. Verwerking van data in de EER
  De AVG stelt dat een verantwoordelijke alleen persoonsgegevens mag doorgeven naar derde landen met een passend beschermingsniveau: dat zijn landen in de Europese Economische Ruimte (EER) en een aantal vertrouwde landen.
 5. Data delen met derden voor commerciële doeleinden
  Sommige applicaties geven in hun voorwaarden aan gegevens te delen met derde partijen en behoeve van commerciële doelen. Het is niet wenselijk dit met leerlinggegevens te doen. Uiteraard kan een leverancier zelf wel subverwerkers inschakelen om de applicatie draaiend te houden. Bovendien kun je de Privacy-quickscan gebruiken die een eerste beeld geeft van een aantal privacy-aspecten van veelgebruikte apps.

Over de auteur

Ferenc Jacobs

Ferenc is mede-eigenaar van FLEXfg en functionaris gegevensbescherming bij meerdere schoolbesturen.

Related Posts

Hoe de AVG in het onderwijs het verschil kan maken

Hoe de AVG in het onderwijs het verschil kan maken

In het onderwijs wordt nog relatief vaak gesproken over de AVG als een losstaand en lastig proces binnen een bestuur. Toegegeven, de nadruk in de media op boetes en ‘kan niet, mag niet’ helpt niet mee. In dit artikel probeer ik uit te leggen dat het inbedden van de AVG in de processen een duurzamere route is.

10 AVG-tips voor het onderwijs

10 AVG-tips voor het onderwijs

Na de uitdagingen in het afstandsonderwijs gaan leerlingen weer naar school. We hebben een mooie poster gemaakt met 10 belangrijke uitgangspunten van de AVG die je als leerkracht in je dagelijkse werk kunt gebruiken.

“Is deze tool AVG-proof?”

“Is deze tool AVG-proof?”

Vandaag kreeg ik wat extra zoekwerk op mijn digitale bordje. Ik moest een tip in de poster die ik gisteren via LinkedIn deelde toch wat verder uitdiepen: “Mag ik ‘Tool X’ voor de AVG gebruike om instructie op afstand te geven?” Een prima vraag!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Adresgegevens

0512 202 030

info@flexfg.nl

Lavendelheide 12, 9202 PD Drachten

Neem contact op

10 + 15 =