4 AVG-punten om te regelen vóór de vakantie

De zomervakantie breekt alweer bijna aan! Na wéér een ongewoon jaar zijn collega's en leerlingen toe aan een heerlijke pauze. Net als ieder jaar zijn er een aantal AVG-punten waar je op kunt letten als school om ook écht zorgeloos de deur op slot te kunnen doen. Hieronder zetten we een aantal tips uit de praktijk op een rijtje.

Wisseling van medewerkers 

Ieder jaar zijn er veel mutaties op scholen. Leerkrachten gaan met pensioen, wisselen van groep of school of starten juist hun loopbaan in het mooiste vak ter wereld. Wat de omstandigheid ook is, je wilt graag extra letten op de risico’s die dit met zich meebrengt. Zorg dat je met vertrekkende collega’s duidelijke afspraken hebt gemaakt over de overdracht van persoonsgegevens, het stopzetten van systeemaccounts en het inleveren van sleutels.  

“Het is handig om al vóór de zomervakantie in beeld te hebben wat de wisselingen in je school of bestuur zijn.”

Leerlingadministratie 

In lijn met het vorige punt: kijk ook vóór de zomervakantie na welke collega’s er toegang hebben tot groepen in de leerlingadministratie. Een AVG-principe is dat je geen toegang hebt tot gegevens die je niet voor je werk nodig hebt. Het is handig om al vóór de start van de zomervakantie acties in beeld te hebben wat de wisselingen op je school of in je bestuur zijn. De voorbereidingen op het nieuwe schooljaar verlopen dan een stuk gemakkelijker.  

Tekst loopt door onder de afbeelding

 

Opschonen leer- en werkomgevingen 

Zeker in de periode van het (deels) geven van thuisonderwijs is er veel gebruik gemaakt van digitale leer- en werkomgevingen, zoals Microsoft Teams of Google Workspace. Ook deze omgevingen verdienen in de aanloop naar het volgende schooljaar de aandacht. Heb je volgend jaar andere kinderen in je groep? Kunnen je ‘oude’ omgevingen verwijderd worden? Staan er gegevens van leerlingen in die onderdeel zijn van hun leervoortgang? Bereid je er nu op voor, dan sta je niet voor verrassingen als de ICT-beheerder een opschoonactie heeft gedaan. 

“Merk je dat je een aantal ‘aha-momenten’ had? Dan is het tijd om volgend schooljaar goed te kijken naar het beleid en de werkprocessen die jou ondersteunen bij de praktische kant van de AVG.”

Regeren is vooruitzien 

Veel van de punten die hierboven genoemd zijn horen onderdeel te zijn van het beleid van de organisatie. Merk je dat je een aantal ‘aha-momenten’ had? Dan is het tijd om volgend schooljaar goed te kijken naar het beleid en de werkprocessen die jou ondersteunen bij de praktische kant van de AVG. En kom je erachter dat er dingen ondanks je voorbereiding toch niet helemaal goed liepen? Dan kun je dit na de zomer prima oppakken met je functionaris gegevensbescherming en je privacy-officer!  

Ferenc Jacobs is mede-eigenaar van FLEXfg en functionaris gegevensbescherming bij meerdere schoolbesturen. FLEXfg ondersteunt onderwijsbesturen met een praktische manier van toezicht op de AVG. Wil je ook weten welke stappen je nog kunt zetten? Neem dan contact op! Neem dan contact op via het contactformulier, info@flexfg.nl of 0512-202030.

Over de auteur

Ferenc Jacobs

Ferenc is mede-eigenaar van FLEXfg en functionaris gegevensbescherming bij meerdere schoolbesturen.

Related Posts

Google & het onderwijs – wat nu?

Google & het onderwijs – wat nu?

Het was nog even spannend, maar er zijn afspraken gemaakt tussen Google en het onderwijs over de risico’s van het gebruik van Google Workspace op scholen. Fijn! Maar hiermee is het onderwijs er nog niet. Besturen moeten zelf een aantal stappen zetten om aan hún kant te zorgen voor een veilige werkwijze. In dit artikel gaan we hier dieper op in.

Wat heeft drie jaar AVG het onderwijs opgeleverd?

Wat heeft drie jaar AVG het onderwijs opgeleverd?

Drie jaar geleden, op 25 mei 2018 trad de Algemene Verordening Gegevensbescherming – of AVG – in werking. Deze Europese wet heeft tot doel om personen meer bescherming te geven over het gebruiken van hun persoonsgegevens. Na drie jaar is het goed om eens te kijken naar wat deze wet eigenlijk oplevert in het klaslokaal. En het is ook zo eerlijk om te noemen wat best nog wel een beetje beter kan. Daarom in dit artikel een korte, volstrekt arbitraire beschouwing van drie jaar AVG.

Hoe de AVG in het onderwijs het verschil kan maken

Hoe de AVG in het onderwijs het verschil kan maken

In het onderwijs wordt nog relatief vaak gesproken over de AVG als een losstaand en lastig proces binnen een bestuur. Toegegeven, de nadruk in de media op boetes en ‘kan niet, mag niet’ helpt niet mee. In dit artikel probeer ik uit te leggen dat het inbedden van de AVG in de processen een duurzamere route is.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Comments

0 reacties

Adresgegevens

0512 202 030

info@flexfg.nl

Lavendelheide 12, 9202 PD Drachten

Neem contact op

1 + 10 =