Penetratietest

Het uitgangspunt

Met de toegenomen digitalisering in het onderwijs is de beveiliging van systemen nog belangrijker geworden. Door middel van een penetratietest (ook wel pentest genoemd) wordt duidelijk welke risico’s en kwetsbaarheden er zijn in de systemen van de organisatie. Dit levert inzicht op in mogelijke gerichte verbeteringen gericht om de beveiliging te versterken. 

Wat gebeurt er tijdens een pentest?

Een pentest is een test waarbij een specialist – een zogenaamde ethical hacker – op verschillende manieren zwakke plekken in systemen aan het licht brengt. Door een combinatie van geautomatiseerde tooling en creativiteit probeert de ethical hacker ongeautoriseerd toegang tot krijgen tot informatie en/of systemen.

Een pentest vindt altijd plaats in opdracht en met toestemming van de eigenaren van de systemen die getest worden. Wel kan het zijn dat er verschillende methodes worden gebruikt. In sommige gevallen is iedereen in de organisatie op de hoogte, maar het kan ook zijn dat de test gedeeltelijk of volledig in het geheim wordt uitgevoerd. 

Het proces

Tijdens een intakegesprek bespreken we voor welke systemen of software de test gewenst is, oftewel de scope van de test. Het is belangrijk dat we helder krijgen wat het doel is en op welke manier de test het beste kan plaatsvinden.

Op basis van het intakegesprek wordt een voorstel opgesteld, met daarin de scope, methode en tijdsverloop. Daarnaast zijn de algemene en specifieke vereisten voor de start van de pentest vermeld. Na het uitvoeren van de test wordt een rapportage opgeleverd en besproken. 

Meer weten?

Laat via onderstaand formulier je gegevens achter, dan nemen wij zo snel mogelijk contact op.

Onze werkwijze

FLEXfg werkt volgens een beproefde werkwijze die we succesvol toepassen bij meerdere besturen. Deze methode zorgt dat de organisatie de balans bewaart tussen wat voor de wet geregeld moet zijn, maar met oog voor de werkbaarheid. Behalve de wettelijk verplichte rol dragen mensen van FLEXfg écht bij aan de organisatie.

De voordelen van samenwerken met FLEXfg

Kennis en ervaring

FLEXfg ondersteunt al enige jaren schoolbesturen van diverse grootte bij een praktische toepassing van de AVG in de klas. Onze collega’s hoeven het wiel niet iedere keer opnieuw uit te vinden. Ze maken gebruik van een ruime ervaring met het onderwijs en zijn opgeleid in de technische, juridische en procesmatige aspecten.

Beproefde werkwijze

Iedere organisatie is gebaat bij een zorgvuldig, planmatig proces. De ervaringen bij schoolbesturen hebben geleid tot een werkwijze die borgt dat de juiste stappen op het juiste moment gezet worden. Door aandachtspunten vanuit de AVG te koppelen aan de praktijk op de werkvloer en kennis van kwaliteitsmanagement.

Altijd de laatste ontwikkelingen

Onze mensen zijn lid van meerdere landelijke en lokale netwerken van privacyprofessionals. Daarnaast ondersteunen zij werkgroepen en adviesgroepen van de verschillende sectorraden en kennisorganisaties. De relevante ontwikkelingen integreren we in onze werkwijze en delen we met schoolbesturen.

Onze relaties

Wij werken onder andere samen met

Werkwijze

Onze dienstverlening werkt in de praktijk

Als FLEXfg vinden we dat onze AVG-dienstverlening moet voldoen aan onderstaande vier elementen. Met deze uitgangspunten zorgen we er namelijk voor dat een onderwijsbestuur de juiste stappen op het juiste moment zet. 

Praktisch

Procesmatig

Integer

Progressief

Benieuwd wat wij voor u kunnen doen? Neem contact met ons op!

Adresgegevens

0512 202 030

info@flexfg.nl

Lavendelheide 12, 9202 PD Drachten

Neem contact op

11 + 15 =